Hold Ann'i Thaa
parapszichologus, metafizikus, kartyajos
 
Keresés
Vaszilkó Anita – A jóslás és a cigánykártya alkímiája
Megjelent: 2008. november 28.
Vaszilkó Anita - Egy jósnő naplója
Megjelent: 2009. június 4.

A Meditáció

2008. november 24.

A meditációról általánosságban:


Az ember születésétől haláláig folyamatosan cselekszik, attól a pillanattól, hogy fölébred, addig, amíg el nem alszik.

A mi szempontunkból fontos kiemelni, hogy kétféle cselekvés van:

1. Érzéki vagy megkötő tett (vishaya karma)

2. Megszabadító tett (Sreyo karma)

A kettő közül a megkötöző tettek, ellenőrzés nélkül terjednek ma szerte a világban, s ennek következtében a bánat és a zavarodottság egyre növekszik.


A világ ismerete nem valódi tudás, csupán viszonylagos, relatív – tehát a nem-valós ismerete.

A Valódi Tudás az Örök Abszolút ismerete. Ennek eléréséhez segíthet hozzá a meditáció.


A világban minden múlandó, tiszavirág életű. Ma még létezik, de ki tudja lesz-e holnap is? Ezért, ha vágysz rá, hogy valamire sóvároghass, keresd az Istenséget (A Végső Egyet), Akit nem érint a hanyatlás.


Az elenyésző, az időleges kergetésébe merülni - megfeledkezve az Örökkévalóról, a Legfőbbről - valóban lealacsonyítja az embert.


Ne kösd magad a testhez, ne ragaszkodj ahhoz, amire enyészet vár. Hasznosítsd a testet, mint a cél elérőjét, terved végrehajtóját. Tekintsd magad különállónak az elpusztítható testtől, ami az öt elem összekapcsolódásából keletkezett, teremtődött. Bár amíg a Végső Igazságot el nem éred, óvnod kell, ne rongálódjon meg, ne törjön szét.


A puszta tanulmányozás céltalan és értelmetlen, ha a lényegét nem szívod magadba, és nem gyakorlod.


Az Istenség Formáját látva meg van az esélye, hogy rettegés keveredik a tisztelettel. Néha épp az Ő megmutatkozó jellemzői okoznak félelmet. Ő elérhető valósággá válik, a meditáció útján.


Minden az Egyetlen Istenség méhéből született. Valóban bámulatos a teremtés, a csodák, amikkel telve van. Manapság, a jelen körülményeket tekintve, csak nagyon kevesen vannak, akik valóban a Fényre figyelnek, akiket a Fény vezet.


Ha Rá támaszkodsz, Benne bízol - mint Egyetlen Anyádban és Teremtődben, Mesteredben és Vezetődben, Barátodban és Szerelmedben, akkor sosem véted el a helyes utat. Ő sosem vezet téves útra.

E szilárd hittel, és tapasztalattal kezdj meditációba. Ebben az esetben ez az egyetlen helyes cselekedet. Elegendő, ha szeretettel és hittel meditálsz az Ő neve és Alakja felől. Választhatod az általad leginkább kedvelt Nevet és Formát.


A meditáció tehát az én értelmezésemben; Az Istenségben, mint egyetlen gondolatban és végcélban való elmerülést, a Vele való összeolvadást jelenti, minden egyéb más kizárása mellett.


„ A szem nem láthatja a Legfelsőbb Lényt, szavak nem fejezhetik ki, nem lehet elérni a többi érzékszervvel és érzékelő képességgel sem. A Legfelsőbb Lény, csak a Dhjánában( Meditáció) fedi fel magát. A Dhjána csak akkor lehetséges, ha az önismeret megtisztítása spirituálissá tette a tudatot.”

( Mundakopanisad 8.1.8)


Miért célravezető a Névre és a Formára koncentrálni?


Ha az ember a rózsa nevére gondol, emlékeiben azonnal megjelenik illata, gyenge szirma, mély színe; és a tüskéket, a virág megszerzéséért elszenvedett bajokat elfelejti. Vagy, ha az eper nevét említik, az ember mással össze nem hasonlítható ízére, édességére emlékszik. Az édesség és a lényeg tiszta eszenciája a Névben van.


Hogy behatolhassunk az Istenség lényegébe, először saját magunk lényegéhez kell közel kerülnünk, mert senki sem ismerheti meg Őt, aki nem ismeri önmagát.

 

Hogyan kerülhetünk könnyebben meditatív tudatállapotba?


Eleinte segíthetik a megfelelő állapot elérését bizonyos körülmények, testhelyzetek, gyakorlatok, illatok, pl. füstölők meggyújtása. Ügyeljünk arra, hogy senki ne zavarhasson meg minket meditáció közben.


Célszerű kezdetben napfelkeltekor, vagy napnyugtakor meditációba kezdeni, mert olyankor még csendes a külvilág, könnyebb megfeledkezni róla, elvonatkoztatni tőle.

Fontos, hogy egyenes legyen a gerincünk miközben meditálunk, és kezeinket, lábainkat ne keresztezzük. Ezt elérhetjük egy széken ülve, lótuszüléssel, és fekve is, de ez csak azoknak ajánlott, akik nem hajlamosak azonnal elaludni, amint vízszintes testhelyzetbe kerülnek.


Amint kényelmesen és egyenes gerinccel elhelyezkedtünk, el kell lazulnunk annyira, hogy megfeledkezzünk minden külső körülményről, saját testünkről is. Ezt segíthetik relaxáló, vagy vibráció emelő dallamok, mantrák. Pl.: Om mantra, Gayatri mantra, de mindenkinek egyénileg más és más lehet a kedvező zenei kíséret.


„Előbb a hársfák, most a jegenyék:

fújja a szél a száraz levelet.

Megtartható-e, amit látsz, a kép?

Szorítsd erősen. Hunyd rá a szemed.


Siklik a síkos, szélsodorta lomb

a sűrű zápor szálai között.

Csak csattogás, susorgás, surrogás.

A hang, a hangok. Hallgasd az esőt.


Ha múlni akar, mért őrizni meg?

Üres tükör legyél, ha nézni kell.

Gyűjtsd tenyeredbe az esővizet.

Szorítsd, szorítsd. A volt most múlik el.”

 

Amikor elértük ezt a befogadó, lecsendesült állapotot, amikor semmi másnak nem vagyunk a tudatában, csak annak, hogy; „vagyok”, akkor tulajdonképpen sikerült visszahúzódnunk Igazi Önmagunkba, Felsőbb Énünkkel azonosulni, összeolvadni.


Ekkor készen állunk a koncentrációra.

Koncentráció = egy adott dologra összpontosítani, minden egyéb kizárása mellett.


A következő lépés tehát az,

hogy miközben az Istenség Nevét mondogatod, mantrázod magadban, lassan és fokozatosan idézd elmédbe a formát, amit a Név képvisel. Ha elméd elkalandozik a Név ismétlésétől, akkor rögzítsd az Istenség alakjára. Érezd a Név, vagy a Forma édességét. Egészen addig, amíg semmi más nem létezik számodra csak Ő. Ekkor leírhatatlan béke, öröm, extázis(kinél mi) érzése önt el, amiben feloldódnak a határaid, és a maga végtelenségében összeforrsz vele.


Ez a kontempláció, vagyis összeolvadás állomása. Kontempláció az, amikor a koncentráció tárgyával azonosulsz, összeolvadsz.


S amikor ez Maga Az Istenség, nos, akkor nincs több dolgod, megérkeztél, meditációban és otthon vagy! Élvezd, érezd, tapasztald, éld át, értsd, és ismerd meg!

Az Istenség Áldjon!


Vaszilkó Anita

  Anita  
   
     
  Menü  
   
     
  Névnapok  
 
Ahmed, Benk?, Dániel, Godó, Gotfrid, Henrik, Hiláriusz, Honorátusz, Honóriusz, Illés, Izidor, Sámuel, Stefánia, Szidor