Hold Ann'i Thaa
parapszichologus, metafizikus, kartyajos
 
Keresés
Vaszilkó Anita – A jóslás és a cigánykártya alkímiája
Megjelent: 2008. november 28.
Vaszilkó Anita - Egy jósnő naplója
Megjelent: 2009. június 4.

PLÚTÓ-VÉNUSZ KAPCSOLATOK

2009. április 22.

A horoszkópokat összekötő Plútó-fényszögek jól ismertek arról, hogy több szenvedélyt, cselszövést és fájdalmat teremtenek, mint bármely más bolygóegyüttes. Ezek a tartós  emberi kapcsolatok mindig együtt járnak valamilyen sorsszerű vonzódással. A két embert csapdába ejtik az egymás iránti erős érzések, gyakran akaratuk és józan ítélőképességük ellenére. Rendszerint olyan tényezők motiválják őket, amelyet maguk sem értenek. Ezek fölött kevés hatalommal bírnak, mert alapvető összefüggéseik nem tudatosak számukra.

Azok az emberek, akiknek horoszkópját a Plútó fényszöge köti össze, hajlamosak nagyon erős összetartozást érezni egymással. Ennek az érzésnek az intenzitása sokszor zavaró. A Plútó jellegzetes pszichikus energiája ugyanis mágikus erővel vonzza a másik személyt. Ez az energia felhasználható gyógyításra éppúgy, mint pusztításra, a két ember tudatosságának mértékétől függően. A Plútós kapcsolatok tipikus jellemzője ezért a "se vele, se nélküle" érzés.

Ez az alapállás érvényes a Plútónak a másik személy horoszkópjában bármely személyes bolygóval (Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Mars), ill. az Ascendenssel való kapcsolatára. Pláne ha ezek a kötések oda-vissza működnek!

Most ezek közül a Plútó-Vénusz fényszögek jellemzőit és fajtáit vizsgáljuk meg, ami leginkább a férfi-női kapcsolatokban okoz gondot - és ezekben az esetekben vizsgálható is a legjobban. Képzeljük el a Plútót (görögöknél Hádészt), az alvilág urát, aki a mélységeket képviseli, hatalmas,szélsőséges erőknek parancsol, a sötét oldalunk képviselője és ez a nagy hatalmú úr kerül kapcsolatba Vénusszal (görögöknél: Aphrodité) a szépség és szerelem bájosan kecses és gyönyörű istennőjével, aki csak a szeretetet, szerelmet és szexualitást szomjazza. Vajon micsoda erők és energiák szabadulnak itt föl - és vajon mennyire tudatosak ezek (tekintve a Plútó alvilági oldalát?)

Itt most nem teszünk különbséget a tekintetben, hogy a férfié a Plútó vagy a nőé, és a férfié-e a Vénusz vagy a nőé. Az általános jellemzők ugyanúgy jelen vannak mindkét nem esetében, legfeljebb kicsit színezi a nemére jellemző alapvető viselkedési mód.

A Plútó-Vénusz kapcsolatokat a legerősebb érzelmi, és ahol ez lehetséges szexuális vonzalmakkal társítják az összes horoszkópok közti fényszögkapcsolatok közül. A Plútó szexuális és lelki érdeklődését mindig ösztönzi a Vénusz fizikai megjelenése, kellemes modora és művészi tehetsége. A Vénuszra pedig kezdettől mély hatást gyakorol a Plútót képviselő személy. Általában úgy is zajlik le a forgatókönyv - habár legtöbbször tudattalanul -, hogy a Vénusz kezd el úm. "ugrálni" a Plútó körül, amíg az észre nem veszi. Ez lehet, hogy igénybe vesz némi időt (vö. a Plútó lassú, a leglassúbb járású bolygó Naprendszerünkben, így a reagálásai ezzel analóg módon szintén lassúak) de ez attól is függ, mennyi időt és milyen intenzitással töltenek el együtt - minél többet, annál hamarabb alakul ki a kapcsolat (ez az állás ugyanis fizikai távolság esetén nem lép működésbe!).

Ám ha egyszer beindult, nincs megállás! Amint a Plútó felfigyelt a Vénuszra, máris szinte "tulajdonának" tekinti, elvárja tudatalatt (!) hogy a Vénusz csak érte legyen oda és körbeudvarolja, ha ezt nem érzi eléggé, akkor akár manipulációhoz is folyamodik hogy megkapja a másiktól, amit akar. És amit akar az csak testi síkon érhető el - őszintén szólva elég hiábavaló próbálkozás akár lelki, akár szellemi síkra terelni az ilyen viszonyokat. Ezért a hatalmas intenzitás miatt van, hogy a horoszkópok közti Plútó-Vénusz fényszög rendkívüli méretű szerelmet és gyűlöletet ébreszthet fel. Ez elsősorban testi-szexuális síkon nyilvánul meg. Kedvenc asztrológia tanárom mondása szerint: " Plútó-Vénusszal az ágyba kergetik egymást..."

Vagyis felejtsük el a haverságot, a barátságot, a szellemi és lélektársakat...ha ez az állás nem teljesül be testi szinten, akkor hihetetlen mértékű frusztrációt okozhat és tudatalatti dühöt szabadíthat föl!

Bizony, e mindent elsöprő szexuális viszonyok a legmagasabb extázisba ragadhatnak, ám ez könnyen átfordulhat két ember közt csalódásba és gyűlöletbe is - főleg ha nem teljesül/het be a testi viszony. Gyakran jelen van a megszállottságnak is valamilyen formája, ahol a két ember hozzáláncolódik egymáshoz és képtelenek kizárni egymást a gondolataikból. A féltékenység ugyanígy fő probléma, akár van oka a bizalmatlanságnak, akár nincs. Tényleges hűtlenség esetén pedig a bosszúvágy mindent elsöprő lehet.

A Plútó kényszerű uralkodási hajlamát a Vénusz felett, a félelme motiválja a Vénusz nőies jellegétől (és itt is mindegy, hogy a férfié a Vénusz esetleg). Mégis akár férfi, akár nő a Plútó, a Vénuszban saját feminim szexuális aspektusaival ill. kreatív energiájával kerül szembe, amelyeket ő mint Plútó képtelen nyíltan kifejezni - rendszerint egy vagy több korábbi trauma miatt - és ezért persze nem is akar elismerni. Ezért egyidejüleg vált ki vonzódást és taszítást a Plútóból, amit a Vénuszban érzékel. Úgy érzi erőteljes taktikákhoz kell folyamodnia hogy lelkileg megvédje magát a sérülésektől. Ugyanis a Vénusz emlékeztetheti a Plútót egy női figurára gyermekkorából vagy előző életeiből, aki anno fenyegette vagy tönkretette a biztonságérzetét, és most ezért védekezik akár kegyetlenül is.

A másik alapvető probléma az ilyen kapcsolatokban - ami általában csak később tudatosodik a felekben -, hogy igazából már a kezdetektől úgy érzik, soha, de soha, nem tudnak megfelelni egymásnak! Ez egy nagyon fontos tudatalatti motiváció a kapcsolatban, mert a legtöbb akció-reakció köztük ennek az alapállásnak a következménye. És ez még a pozitiv fényszögek esetében is élénken él a partnerekben! Pedig tulajdonképpen mindketten odavannak a másikért, szinte istenítik, épp ezért érzik saját magukat teljesen alkalmatlannak a másik mellett - miközben nincsenek tudatában annak, hogy a másik hogy is érezhetné alkalmatlannak az egyiket, hiszen szerinte az úgy tökéletes ahogy van! Jó lenne ha a partnerek ezt minél előbb próbálnák tudatosítani magukban - ez ugyanis még akkor is működik, ha a felek esetleg különböző okok miatt nem mutatják ki. 

A másik tanulság, hogy végső soron ez az állás legfőképp toleranciára tanít! Miután a Vénusz az ízlésünkkel is kapcsolatos, hogy mit tartunk szépnek és kívánatosnak az életben, a Plútó pedig a transzformációt képviseli, bizony ezen kapcsolatok hatására az ízlésünk nagy-nagy változásokon mehet keresztül, ill. teljes megdöbbenésünkre, olyan ember tetszhet meg nekünk, aki esetleg gyökeresen különbözik az eddigi szépségideálunktól - és ez majd később is ízlésformáló erővel hat ránk.

Pl. nekem a gyerekkori szerelmemmel már ilyen állásom volt és habár korunknál fogva testi kapcsolatról szó sem volt, az ő kinézete számomra évtizedekig meghatározó lett ideálként. Mivel ő szőke és kékszemű volt, azután már csak így tudtam elképzelni az ideálomat. Egészen addig, amíg találkoztam a mostani párommal: akivel szintén Plútó-Vénuszos kapcsolatunk volt és ő fekete volt és sötét szemű - mindjárt fordult is vele az ízlésem egy nagyot!

Vagy pl. volt olyan esetem, hogy  egy nő ki nem állhatta a kopasz pasikat, számára a hosszú, dús haj a férfiasság jelképe volt, és nem vetette meg a magas, izmos termetet sem - erre föl simán beleesett ilyen állással egy kicsi, kopasz fickóba, aki inkább köpcös volt, mint kigyúrt...és csak fogta a fejét, mit is eszik ő ezen a fickón?

De ugyanígy láttam olyan esetet is, amikor a pasi ideálja a kicsi, vékony, szőke csajok voltak, erre nem egy dús idomú, sötét hajú nőbe zúgott bele? Vagy pl. fordítva egy másik pasi odavolt a kicsi, homokóra formájú, barna göndör hajú nőkért - erre belebotolva egy ilyen kapcsolatba, a barátnőmért lett oda, aki vékony, izmos, fiús alkatú és szőke egyenes haja van!

Plútó- Vénusz szextil és trigon


Amikor a két egyén Plútója és Vénusza harmonikusan tud kapcsolódni (magyarán a két horoszkóp közt szextil vagy trigon van) akkor a Vénusznak kényelmes a Plútó intenzitása. Ösztönösen érzi annak hűségét, kötődését és odaadását. A Vénuszra ezért nagyon mély hatást gyakorol a Plútó. Végzetes vonzerő lép fel, amit általában ugyan a Vénusz kezdeményez, de a Plútó irányít. Amikor a Plútó kész a feltétel nélküli adásra, ez a horoszkópok közti fényszög jelképezheti a legmélyebb szerelmeket, amelyek kölcsönös bizalmon és önátadáson alapulnak. Mivel a Plútó mindig erősen beleérez a Vénusz lelkébe. És ez pozitivan úgy működik, hogy ezt az érzékenységét arra használja, hogy azonnal reagáljon és teljesítse a Vénusz érzelmi és szexuális igényeit. Ilyenkor a Plútó képes elemezni és gyógyítani a Vénusz társasági és pénzügyi problémáit, művészi törekvéseit és esetleg külső megjelenését is. 

Trigonnál nagy valószínüséggel összejön a szerelmi, esetleg szexuális kapcsolat is előbb-utóbb (már ha nincsenek leküzdhetetlen külső gátak az útjába)  - de persze hogy ez egy alkalomra szól vagy többre, az attól is függ milyen egyéb párkapcsolati összefüggés található a partnerek horoszkópja közt! Viszont annyiban nagyszerű ez az állás, hogy hosszú évekre (évtizedekre) biztosítva van a szexuális vágy egymás iránt, és az a szép ebben, hogy változhatnak a partnerek: öregedhetnek, kopaszodhatnak, meghízhatnak vagy összeaszhatnak, a Plútó-Vénusz miatt egymást mindig is a legszexisebbnek és legkívánatosabbnak tartják a világon - akár még nagyszülői korukban is! 

Szextillel hasonló lehet a helyzet, csak mivel gyengébb fényszögnek számít  a trigonnál, valószinüleg jobban meg kell dolgozni a vonzás beteljesítéséért. 

Míg trigonnál láttam olyat, hogy a férfi és a nő barátok voltak, és addig tulajdonképpen nem is gondoltak egymásra testileg, míg meg nem történt a dolog, ám aztán már nem tudtak elszakadni egymástól, a szextil esetében lehet hogy kicsit rá kell segíteni a dolgok alakulására. Volt olyan ismerősöm, egy nő, aki a Plútó volt, és hát addig járt a Vénuszos fiú nyakára egy másik fiú miatt sírni, amíg csak megvigasztalta a srác - amúgy is....

Plútó-Vénusz oppozició

Ez már kihívást jelentő fényszög, ezért nem is egyszerű vele a viszony (persze nem mintha a többivel egyszerű lenne). Ezzel is létrejöhet testi viszony, sőt párkapcsolat, de mivel szembenállást jelöl, a trigonnál és a szextilnél is nehezebb meg is tartani ezt a viszonyt. Sokszor van az, hogy járnak egymással és szakítanak és megint összejönnek vég nélkül.  Vagy akár össze is költözhetnek, csak aztán nem bírják sokáig, szétköltöznek (ugye a Plútó nem bírja a köztes állapotokat - vagy mindent vagy semmit), de aztán megint nem bírják egymás nélkül és folytatódik a tánc egymás körül. Kérdés hogy az ilyen viszonyokban hogy lehet egyensúlyt teremteni? és vajon meddig? Ez nagyban függ a két személy tudatossági szintjétől és persze a köztük levő egyéb bolygóállásoktól, hogy azok segítik-e a megbékélést, vagy még rá is dobnak egy lapáttal a menetrendszerűen jelentkező feszültségekre?!

Plútó - Vénusz kvadrát


Nos, állítólag ezzel az állással is össze lehet jönni - de én még nem láttam ilyet a praxisomban. A kvadrát feszítő negatív ereje miatt sajnos inkább e bolygókapcsolat negatív oldalát hozhatja ki: az elutasítást, a frusztrációt, a testi beteljesületlenséget, a taszítást - és sajnos vagy az egyik, vagy a másik (vagy a Plútó vagy a Vénusz) de valamelyik nem tud úgy kapcsolódni a másikhoz, ahogy az szeretné.

Nekem pl. volt úgy huszonéves korom elején egy szellemi vezetőm akivel ilyen fényszög kötött össze, és sokáig nem értettem hogy bár szellemileg teljesen el tudtam fogadni és hihetetlen mértékben megbíztam benne,  bármiféle testi érintést teljes mértékben elutasítottam vele. Még a közelébe se szerettem lenni fizikailag, egyszerűen idegesített a közelsége. Igaz én voltam a Vénusz ebben a kapcsolatban, ő pedig Plútóként, így visszagondolva emlékszem, mennyire frusztrált volt emiatt, sokszor szinte erőszakosan próbálta elfogadtatni magát velem - no nem fizikai, inkább szellemi síkon, de így is hevesen ellenálltam neki.

De voltam a másik oldal is, ilyen állásnál, hogy én voltam a Plútó, és egy srác a Vénusz, akire soha nem is gondoltam,úgy mint férfira (mondjuk fiatalabb is volt nálam, én 26, ő 18 csak), és csak akkor tűnt fel a közeledése, mikor egyszer nagy merészen átölelt - de tökéletesen rosszul időzítve, mert akkor már a jelenlegi párommal jártam, ha nem is vertük még nagydobra, úgyhogy nagyon gyorsan kibújtam az öleléséből és otthagytam szegényt...

Vagy volt ilyen esetem egy barátnőm és annak edzőjével, akiknek a Plútó-Vénusz kvadrátjuk is besegített abba, hogy minden lehető alkalommal félreértsék egymást, és a legrosszabbat tételezzék fel egymásról, hiába tisztázták egyik nap a helyzetet egymással, másnap megint belekötöttek egymásba. A vége sajnos az lett, hogy az edző a frusztrációjától hajtva, és hatalmi szavánál fogva kirúgatta a nőt az edzésről.

Plútó-Vénusz együttállás

Az együttállás talán a legbonyolultabb amúgyis minden fényszögkapcsolat közül, hisz sem nem egyértelműen pozitiv, sem nem negatív, hanem mindkettő egyszerre van jelen benne. Tulajdonképpen két energia összevegyítéséről van szó; ez általában kiszámíthatatlan hogy milyen formában tör ki - főleg két ilyen végletesen más energiánál, mint a Plútó és a Vénusz - ahogy a cikk elején taglaltam. Gyakorlati tapasztalataim szerint, itt is nagyon kétséges, hogy a feszítő energiákat megfelelő mederbe tudják-e terelni az érintettek, és egyáltalán tudnak-e megfelelő mértékben közeledni egymáshoz. Vagy a vonzás-taszítás határvonalán, mint egy csillagászati Lagrange-ponton, állandóan csak köröznek egymás körül. De mivel sem beteljesíteni nem tudják végső soron ezt az állást, sem elengedni nem tudják egymás végképp, ezért a végén súlyos lelki sebekből vérezve, kínlódva válnak szét és sajnos ezeket a negatív tapasztalatokat továbbvihetik a következő kapcsolataikba is.

E cikk végén azért röviden érinteném azokat az eseteket is, ahol azonos neműek esetében fordul elő a fentebb taglalt állás, vagy olyan helyzetben ahol a testi kapcsolat szinte kizárt - pl. szülő-gyermek, stb.

Azonos neműek esetében - és most nem a homoszexualitásra és leszbikusságra gondolunk, ott ugyanis szintén egy párról beszélhetünk -, szóval az egyéb esetekben, pl. barátnőknél vagy munkahelyi kapcsolatokban, sajnos szintén nem kedvező a Plútó-Vénusz kapcsolat: mivel a Vénusz a testiségen kívül az érzelmekkel áll még összefüggésben, általában egy érzelmi alapú versenyeztetést hoz elő. És ilyenkor is a Plútó viszi a prímet: ő kezdi versenyeztetni a Vénuszt másokkal, kihasználva a már említett alapérzését hogy ő soha nem lehet elég jó a Plútónak - erre rájátszva és manipulálva a Vénuszt, szintén mély érzelmi sebeket ejthet a másik lelkén - miközben valószinüleg a Plútó is sérül, mert valamit ő sem kap meg a Vénusztól, de ezen az úton nem is fogja. Így a Vénusz minden ragaszkodása ellenére egy idő után annyira sérül, hogy kénytelen -kelletlen elmenekül a Plútó közeléből (pl. munkahelyet vált) vagy rosszabb esetben a Plútó rúgja ki valami mondvacsinált indokkal.

A szülő-gyermek viszonyban is a féltékenység és az elvesztéstől való félelem motiválhat. Ha a szülő a Plútó, uralkodó, manipulatív hajlamai komolyan gátolhatják a Vénusz gyermek esztétikai és szexuális fejlődését, ill. társasági életét. Ilyen pl. amikor a plútói szülő leszólja a gyerek öltözködését, barátait, kinézetét. A válság rendszerint a Vénusz gyerek kamaszkorában tör ki, amikor a gyerek akár erőszakosan is megkérdőjelezi a Plútó szülő ellenőrzési kísérleteit az öltözködése, barátai, kulturális ízlése és pénzügyei fölött.

Fordított esetben viszont egy Plútó gyerek meglehetősen nagy érzelmi erővel (manipulálással és zsarolással) kormányozhatja a könnyen hajlítható Vénusz szülőjét. Alááshatja a kapcsolát a másik szülővel, vagy folytonos anyagi követeléseivel gyötri, amiket a Vénusz szülő képtelen visszautasítani.

Ilyenkor is csak az lehet a megoldás (persze nem könnyű!) útja, hogy a Plútó elöször is (főleg ha ő van hatalmi pozicióban) ismerje fel és próbálja legyőzni, vagy legalábbis kordában tartani a hatalmi, uralkodási vágyát a Vénusz fölött, amit a félelem kényszerít rá. Próbálja elhinni, hogy a Vénusz akkor is szeretni fogja (sőt még jobban is!) ha elengedi őt, ha nem kényszeríti ki a szeretetét, ha ráhagyja a dolgait. Hiszen a Vénusz szeretete és együttérzése tulajdonképpen nagy kincs lehetne a Plútónak, hogy kipróbálhassa a szeretetének és kreativitásának kifejezését biztonságos közegben, amit eddig elnyomott magában és amihez oly ambivalensen vonzódott a Vénusz személyében. A legfőbb kihívás a Plútó számára a bizalom megszerzése és megszabadulás a bizonytalanságaitól és kétségeitől, tulajdonképpen saját kisebbrendűségi érzésétől és attól, hogy mindezt bevallva megalázza magát. Ha ezektől a kényszerképzeteitől el tud szakadni, akkor kezdhet a Vénusztól tanulni és felfedezheti annak gyógyító forrásait.

A Vénusz pedig úgy segíthet a helyzeten ha lelkileg felszabadul a Plútótól (pl. vizualizációs gyakorlatokkal), gyakorolnia kell lelkileg a Plútó elbocsátását, még akkor is, ha a kapcsolat jól működik, hogy ne legyen minden elválás elviselhetetlen fájdalmú számára, és félelem nélkül rábízhassa magát a Plútó érzelmi erejére.

(Felhasznált irod.:
Pauline Stone: Kapcsolatok, asztrológia, karma
)

Kálmán Eszter

  Anita  
   
     
  Menü  
   
     
  Névnapok  
 
Ahmed, Benk?, Dániel, Godó, Gotfrid, Henrik, Hiláriusz, Honorátusz, Honóriusz, Illés, Izidor, Sámuel, Stefánia, Szidor