Hold Ann'i Thaa
parapszichologus, metafizikus, kartyajos
 
Keresés
Vaszilkó Anita – A jóslás és a cigánykártya alkímiája
Megjelent: 2008. november 28.
Vaszilkó Anita - Egy jósnő naplója
Megjelent: 2009. június 4.

A SZIMBÓLUMOKRÓL - A KOS

2009. szeptember 7.

A Kos a tavaszponttól számított első zodiákus jegy a hagyomány szerint. (A valóságban ma már a precesszió, azaz a Tavaszpont hátrálása következtében a Nap a tavaszi napéjegyenlőségkor a Vízöntő elején van.)
Ahogyan eleink látták:
"Böjtmás havában a Nap a Kosba megyen, mely Marsnak mindennapi háza, a Napnak felmagasztalása, Szaturnusznak este."

Amikor a Nap a Kosba lép emelkedése rohamos lesz. Igy válik a Kos a termékenyítő erő, a születés és újjászületés, ill. mindenféle újrakezdés szimbólumává. Igy az sem lehetett véletlen hogy a legtöbb archaikus társadalomban a tavaszi napfordulókkor ünnepelték az Újév kezdetét.

Egyiptomban még napjelkép a kos, az ókori görögöknél az újjászületés szimbólumaként mindinkább a megváltás szerepkörét is magára ölti.

Ez a kor egyébként is a Kos korszaka volt, hiszen az előbb említett precesszió révén a Tavaszpont 2160 évenként lép új állatövi jegybe. Igy az i.e. kb.2250-150 közti korszak a Kos kora. A Kos korszak kultikus értelmét a legmegragadhatóbban az ószövetségi zsidóság fejezte ki - Baktay szerint. Már a zsidók őse, Ábrahám kost áldozott az Úrnak, a Kos jelképesen megváltja az embert, Ábrahám halálraszánt fiát. Az egyiptomi fogságban Mózes tanácsára a zsidók bárány vérével kenték be az ajtófélfákat, hogy az Úr angyala felismerje otthonukat. Intézménnyé válik a bárányáldozat és a húsvéti bárány elfogyasztásának jelképes, kultikus szokása, mely szintén a megváltás gondolatára utal.

A fehér bárány az ártatlan jóság jelképe (míg a feket bárány a rossz emberé). A kereszténység ugyanilyen értelemben Krisztus szimbólumaként tartja számon, hiszen maga is vérével váltotta meg a bűnös embereket. János Jelenéseiben a Bárány Krisztus - mint a Világ Ura, az itélkezőbíró jelenik meg.

Ezeken kívül más ősi népeknél szintén megjelenik a Kos jelképe, például a germánoknál, ahol Friga, Wotan főisten felesége, a rend és erkölcsi törvény őre, kosok vontatta szekéren járt.

Az asztrológiai hagyományok analógiásan a Koshoz rendeli a hét napjai közül a keddet (a Mars napja, latinul: dies Martis - mivel a Kos uralkodó bolygója a Mars), a színek közül a pirosat, a számok közül a 9-est, a testrészek közül a fejet, az ásványok közül az ametisztet és a szardonoxot, más források szerint a gyémánot.

Az analógiákat azért közlöm, mert érdekes elgondolkodni azon, miért éppen ezek a színek, számok, dolgok kapcsolódnak egy-egy jegyhez és köztük milyen összefüggéseklelhetők fel analógiásan.

 

Kálmán Eszter

  Anita  
   
     
  Menü  
   
     
  Névnapok  
 
Ahmed, Benk?, Dániel, Godó, Gotfrid, Henrik, Hiláriusz, Honorátusz, Honóriusz, Illés, Izidor, Sámuel, Stefánia, Szidor