Hold Ann'i Thaa
parapszichologus, metafizikus, kartyajos
 
Keresés
Vaszilkó Anita – A jóslás és a cigánykártya alkímiája
Megjelent: 2008. november 28.
Vaszilkó Anita - Egy jósnő naplója
Megjelent: 2009. június 4.

A SZIMBÓLUMOKRÓL - A BIKA

2009. október 5.

A bikakultusz kezdetei az őskőkorra nyúlnak vissza, de igazi fénykora az i.e. 4.évezred után kezdődik. Mikor is a Tavaszpont a Bikába került (i.e. kb.4350-2250).

Gondoljunk csak az egyiptomiak szent Ápisz bikájára, amely a napkorongot viselte a szarvai közt: a precessziós Nap a Bikában! Immár Izisz istennő is szarvakat visel. Indiában Siva az isteni hármasság (Trimurti) pusztító aspektusa, bikán nyargal. Ennek a kultikus korszaknak az emléke a még manapság is élő tehén-tisztelet a hinduknál. De ugyanígy a görögöknél még Zeusz is gyakran öltött bika alakot (l. Europé elrablása, Ióval való násza).

Amikor azonban elkövetkezett a Kos korszak, a bika-mítoszok értelme is megváltozott. Sok ismert rege szól a héroszok bikával folytatott küzdelméről, vagyis a régi korszak Bika istene és az új Kos szimbólum közt. Ezekben a mítoszokban a mesélő már az új korszak felől nézi a küzdelmet, ezért a Bika immár a letűnt világ, az alvilág képviselője lesz. Ezt a jelentést példázza a krétai Minótaurusz mítosza éppúgy, mint a Bibliában Mózes haragja az aranyborjú imádása ellen.

Jelképes állatként a bika ambivalens lény. Általánosságban a férfierőt testesíti meg, tehát a termékenységet. Mint ilyen a rendet teremtő (királyi) hatalom égi jelképe, de éppúgy a féktelen alvilági rosszé, a pusztításé, a halálé. És az archaikus társadalmakban a víz-és holdelem állatszimbóluma. Erősen kötődik jelentésében a földhöz - az anyagiasság és a testiség megjelenítője is.

Uralkodó bolygója a Vénusz, napja a péntek, száma a 6-os. Színe a zöld, növénye a mirtusz, len,szarkaláb, margaréta, gyermekláncfű, orgona, mohák.
 

Kálmán Eszter

  Anita  
   
     
  Menü  
   
     
  Névnapok  
 
Ahmed, Benk?, Dániel, Godó, Gotfrid, Henrik, Hiláriusz, Honorátusz, Honóriusz, Illés, Izidor, Sámuel, Stefánia, Szidor