Hold Ann'i Thaa
parapszichologus, metafizikus, kartyajos
 
Keresés
Vaszilkó Anita – A jóslás és a cigánykártya alkímiája
Megjelent: 2008. november 28.
Vaszilkó Anita - Egy jósnő naplója
Megjelent: 2009. június 4.

Mit adhat a jóslás az embereknek?

2008. december 30.

Azt gondolom, bárki, aki valaha jóslás iránt érdeklődött kisujjból rázza a választ erre a kérdésre, ami általánosítva így hangzik; az élet fizikai kérdéseire adhat választ. Ezt már most ki kell egészítenem azzal, hogy bár ez igaz, de ez csak a legalapvetőbb fizikai szintje. Nem elhanyagolható ez sem természetesen, de nem is minden. 

 

Például, hogy bizonyos párkapcsolattól mit várhat a kérdező, vagy hogyan alakul az anyagi helyzete, lesz-e, stabil-e a munkája stb.

Ezen a szinten tehát az emberek kíváncsiságát elégíti ki, és ez az, amiről a legtöbbet olvashatunk, olyan címszók alatt, hogy „miért érdemes jóshoz menni?”.  Pontosan ez az, az emberi tulajdonság, ami a legtöbb embert arra készteti, hogy jóshoz forduljon. Kíváncsi arra milyen is egy jóslás, vagy milyen egy-egy jós, vagy mit tudhat meg, és legkevesebben keresnek fel jóst úgy, hogy biztosak abban, hogy ott segítséget találnak, és útmutatást kapnak arra vonatkozóan, hogy miként alakul az életük. Ez a legmeglovagolhatóbb tulajdonsága a legtöbb embernek, éppen ezért pontosan ezt is célozzák meg a jóslást propagáló megnyilatkozások. Ráadásul úgy, hogy azokat a fizikai dolgokat sorolják fel, ami a legtöbb, sőt szinte minden ember életében sorozatosan előfordul; pl. „nem tud dönteni? A jós Nagynevű segít”, vagy „szeretné tudni párja hűséges-e önhöz? Megtudhatja itt és itt” stb.

Szinte csak ilyen, és ehhez hasonló kliséket látunk, hallunk a jóslást propagálva, bármerre is nézzünk. Amikor ezeket olvassuk, úgy tűnik, csupa olyan dolgot kínál a jóslás, ami minden ember életében nélkülözhetetlen és szükséges. A legkisebbtől a legnagyobbig a jóslás minden élethelyzetre kínál megoldást, gyógyírt, mint valami csodaszer. Az ember csak elmegy, és a jóslás után az élete rendbe is jön. Pedig ha belegondolunk, és őszinték akarunk lenni, ilyen módon biztosan nem csodaszer a jóslás.

Mitől változna meg az élete valakinek csupán attól, hogy egy idegen ember, egy jós(tegyük fel, hogy hiteles is) elmondja, hogy mondjuk az illető házassága nem működik, még sem tudnak megszabadulni egymástól anyagi és egyéb kötelezettségek miatt? Ez a legjobb esetben is maximum érdekes, hogy egy idegen ezt honnan tudhatja, és megerősítése annak, amit a jóshoz forduló személy önmagától is tudott, hiszen ismeri a saját életét, helyzetét. Semmi újat, csodaszert nem adott a jós.

Ezzel együtt van értelme a jóslásnak több vonalon is, de véletlenül sem az, amit a jóslást beharangozó felhívások sejtetnek.

A probléma az, hogy amíg ez így marad, addig mindig lesznek csalódott emberek, akik mást kaptak, mint amit vártak, de mindig lesznek újabbak, akik a reklámfogásoknak áldozatul esnek, hiszen pont az a szituáció van az életében, amire a jóslást megoldásként kínálják. Az ember a krízis, vagy lelkileg terheltebb helyzetekben nem gondol bele abba, hogy az a dolog igazából sokkal inkább általános emberi probléma, mint amennyire a személyéhez szólónak érzi ilyenkor azokat a bizonyos felhívásokat jósoltatásra. Valamint ebből adódik az is, hogy mindenki úgy gondolja, hogy azért érdemes jósoltatni, és a jóslás arra való, hogy az alapvető kíváncsiságunkat kielégítse, kérdéseinket megválaszolja egy idegen ember, a jós. Fel sem merül bennük, hogy vajon miért okosabb az a jós náluk, vagy okosabb-e egyáltalán? Miért tudja ő a választ azokra a kérdésekre, ami őket érdekli, és honnan tudja? Néhányan nyilván úgy gondolják, hogy a jóseszközből tudja; kártyában, gömbben, tea, kávé zaccban, a tenyér vonalaiban látja stb.

A tisztelt jósmesterek pedig nem igyekeznek ezt a félreértést eloszlatni, és egy szót sem szólnak arról, hogy az eszköz bármilyen is, csak eszköz. Szimbólumokat tárnak elénk, amiket össze lehet olvasni, értelemmé, tartalommá fűzni, fordítani, de az eszköz és a szimbólumok nem tartalmazzák azokat az információkat, csupán rámutatnak. A jós pedig elmondja, de ő sem tartalmazza azt a tudást. Honnan jön akkor az információ, és tételezzük fel megint, hogy hiteles információ, amennyiben tudomásul kell vennünk a tényt, hogy nem a jós a mindentudó, mindenható, még ha kényelmes szerep is ez, amiben jól esik némelyeknek tetszelegni, és semmilyen divinációs eszköz sem csodaszerszám?

Hogyan és mitől is működik a jóslás? Valóban csupán arra képes, hogy kíváncsiságunkat kielégítse, vagy adhat-e ennél többet? Igazi segítséget mi jelenthet egy jóslás kapcsán? Mi a legmélyebb és legszentebb információ, amit egy hiteles jóslás elmondhat, megmutathat, közvetetten bebizonyíthat nekünk a maga módján? Mindezeket saját tapasztalataim alapján sorban elmondom, megválaszolom, tőlem telhetően legpontosabban, úgy, hogy mindenki számára érthető legyen.

Vaszilkó Anita

  Anita  
   
     
  Menü  
   
     
  Névnapok  
 
Ahmed, Benk?, Dániel, Godó, Gotfrid, Henrik, Hiláriusz, Honorátusz, Honóriusz, Illés, Izidor, Sámuel, Stefánia, Szidor