Hold Ann'i Thaa
parapszichologus, metafizikus, kartyajos
 
Keresés
Vaszilkó Anita – A jóslás és a cigánykártya alkímiája
Megjelent: 2008. november 28.
Vaszilkó Anita - Egy jósnő naplója
Megjelent: 2009. június 4.

Kalo Jenő : A gyógyulás szelencéje

2009. április 19.


Felépítése tankönyv jellegéből adódóan is tárgyszerű, logikus, pontokba szedett. Ám az író stílusa (mely sokszor az élőbeszédet idézi) feloldja a szerkezet szigorú szárazságát. Jenő nagyrészt úgy ír, ahogy beszél: sokszor mesél/get, kérdéseket tesz fel, csodás körmondatokban fogalmazza meg mondanivalóját (Nyilas Merkúrja van!) sőt mi több, csipkelődik, de közben halálpontos ismereteket közöl. Miközben magával ragad lazább stílusa, időnként elakad a lélegzeted a kimondott (egyszerű, ám fejbevágó) igazságok olvastán.
A könyv – bár nem kifejezetten laikusoknak szól – először összefoglalást ad az asztrológia alapjairól. Ahogy írja: „ Az asztrológia az önismeret útja, hiszen a horoszkóp megmutatja, milyen élettervvel jöttünk erre a világra. Meg tudjuk érteni azt, hogy hajlamaink alapján mely terveket tudunk könnyebben és melyeket nehezebben megoldani. Vagyis : létünk nehéz életszakaszaiban a különböző kísértésekre hogyan fogunk reagálni a hajlamaink alapján.”
Tárgyalja az elemtan, a Zodiákus és a bolygók, házak, fényszögek általános jelentéseit, majd rövid bevezetést kapunk az orvosi asztrológia múltjába, mely oly régi, mint az asztrológia maga. A szerző kifejti a betegségek mibenlétét, pszichikai és filozófiai hátterét, miközben nem mellékesen, rávilágít a nyelvi kifejezéseinkben megbúvó ősi igazságokra ennek kapcsán. Majd ezekből levezetve megfogalmazza a saját definícióját a betegségek keletkezésére: „…a betegség általában kerülőút, arra szolgál, hogy egy probléma megoldását elkerüljük, amit legjobban a betegség mögé rejtőzve tehetünk meg, tudnunk kell azonban, hogy a menekülés nem old meg semmit.” „Viszont a betegség önismerethez segít. Segít feltárni az ismert részeinken túl a rejtett [árnyék] oldalunkat. Kérdés, hogy a horoszkóp alapján miként lehet levonni azokat a következtetéseket, amelyek egy ember egészségügyi problémájával kapcsolatosak.”
Erre a kérdésre válaszol a könyv második felében Jenő, ahol is a fejjel és az idegrendszerrel kapcsolatos betegségektől kezdve a belső elválasztású mirigyek betegségein át az érzékszervekig és azok betegségéig jut el. A szerveket veszi sorrendben, azokon belül sorolja fel az adott szervhez tartozó betegségeket értelmezésükkel, hátterükkel egyetemben, és felsorolásszerűen közli milyen bolgók mely jelentéskörét kel vizsgálni, adott betegséggel, ill. az arra való hajlammal kapcsolatban. Sok esetben konkrét horoszkópokat is hoz, melyeket részletesen elemez, és rajtuk keresztül mutatja meg, hogy jelződik egy-egy betegség a horoszkópban. (Az esetek mind valóságosak, nem kitaláltak, mivel tőlünk, tanítványaitól gyűjtötte hozzájuk az anyagokat.) 
A további testrészek és szervek betegségeiről a 2. és 3. kötetben van szó, ezenkívül a 3. kötetben terápiákat is közöl (gyógynövényes, pszichológiai, stb.).
Nagy dolog, hogy végre kezünkbe vehetjük hiteles feldolgozását az egészségügyi asztrológia témakörének! Épp ezért is ajánlom mindenkinek, akár laikusabb, akár nem, mert lehet, hogy lesz aki csak az elején az általános összefoglalót forgatja, lesz aki belemélyed az orvosi asztrológia rejtelmeibe, de mindenképpen hiteles tájékoztatást fog kapni, amely kiemeli a mai, „modern” ám vegyes színvonalú asztrológiai művek közül. 


Bp., Édesvíz Kiadó, 2002-2004.

Kálmán Eszter

  Anita  
   
     
  Menü  
   
     
  Névnapok  
 
Ahmed, Benk?, Dániel, Godó, Gotfrid, Henrik, Hiláriusz, Honorátusz, Honóriusz, Illés, Izidor, Sámuel, Stefánia, Szidor