Hold Ann'i Thaa
parapszichologus, metafizikus, kartyajos
 
Keresés
Vaszilkó Anita – A jóslás és a cigánykártya alkímiája
Megjelent: 2008. november 28.
Vaszilkó Anita - Egy jósnő naplója
Megjelent: 2009. június 4.

Erin Sullivan: Szaturnusz tanításai

2009. április 20.


"Egy archetípus uralma alatt élni soha nem könnyű, kellemes, vagy pihentető. Nem igazán nevezhetjük életünk jó időszakának. Tekinthetjük azonban érdekes időnek, mely tele van elodázhatatlan felismerésekkel, ultimátumokkal; amikor fejjel megyünk a falnak, hogy próbára tegyük ingadozó hiteinket, amikor korlátozást nem tűrve keresünk, törekszünk és végül élünk is. Azt hiszem Adler mondta azt, hogy napi egy óránál többet nem foglalkozhatunk egy archtípussal - ma már tudom miért." 

Azt hiszem Adlernek tényleg igaza lehetett, mert ez a könyv sem könnyű olvasmány (én pl. hetekig nyűglődtem rajta, pedig egyébként nagyon gyorsan olvasok!). Nem könnyű, de alapvető olvasmány keresőknek és azoknak, akik érteni is akarják a történéseket, végső soron az életüket, nemcsak elszenvedni azt. 

Ahogy Kalo Jenő írja ajánlójában:
"Erin Sullivan könyve fantasztikus kirándulás a mélylélektan birodalmába, egy igazi kaland. Hihetetlenül nagy tudással és összegzőképességgel nyúl egy olyan nehéz témához, mint a Szaturnusz archetípusa. Meggyőzően bizonyítja, hogy milyen fontos szerepet játszik a Szaturnusz az életünkben, és mennyire nem kell félnünk a bennünk élő nigredó (alkimíai kifejezés=a lélek sötétsége) állapottól. A szerző jungiánus beállítottsága az egész könyvében megmutatkozik. Majdnem meseszerűen szembesít minket lelkünk gigászi küzdelmeivel. Úgy vélem, ha valaki nem ért az asztrológiához, még annak is felkelti az érdeklődését, ha bele akar nézni abba a tükörbe, amelyben saját magát teljes valóságában látja, torzítások nélkül.„”"

Ehhez a munkához a szerző segítségül hívja a görög és római mitológia párhuzamait, Kronosz és Szaturnusz alakját, de többek közt Thézeusz, Démétér és Perszephoné is segítségünkre lesz a hősi út megértésében. Ugyanígy a horoszkópábrában is felfedi a hős útjának folyamatát. Hisz "mindannyian hősök vagyunk. Kisebb-nagyobb eltérésekkel mindannyian követjük a születéstől halálig vezető archetipikus minta útját. Vannak kisebb és nagyobb jelentőségű hőstetteink, de minden tettünk hőstett." Úgy mutatja be, hogy a jegyek minősége és elemi hovatartozása szabja meg a hős típusát. Amilyen jegyben áll a Szaturnusz, az pedig a tragikus vétség mivoltát határozza meg, vagyis azt, aminek jóvátételéért egész életünkben küzdünk. "Nagyon érdekes, hogy az Újszövetség bűn szavát a görög hamartia szóból fordították, amely eredetileg az íjászatban használt kifejezés volt, és arra utalt, amikor az íjász mellélőtt vagy nem találta el a célt."(…) A horoszkópunkban álló Szaturnusz a gyengeségünket és emberi korlátozottságunkat jeleníti meg". A hősi utat azonosítja a Szaturnusz áthaladásával a horozkóp jelentős pontjain (AC, IC, DEC, MC).

Ezenkívül elemzi a Szaturnusznak a radixbeli bolygóinkkal alkotott tranzitjainak jelentőségét is, ugyanis, "amikor egy jelentős tranzit (Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz vagy Plútó) eléri a születési képlet egy érzékeny pontját, a tudatalatti már régóta azon dolgozik, hogy életre keltse a lehetséges élményt, méghozzá úgy, hogy a teljes hatás a múlt, jelen és jövő egységes kompozíciójából álljon össze.(…)Mivel az élmény annyira tömény, annyira súlyos jelentéssel bír számunkra, a tranzit idején felmerülő eseményekt vagy helyzeteket hihetetlenül nagy horderejűnek tekintjük. És valóban azok!"

A kötet legérdekesebb része a Szaturnusz ciklusairól szól, amely magában foglalja az egó fejlődésének, az individualizációnak az útját. A Szaturnusz ciklusai a radixbeli önmagával képzett fényszögeit jelenti, és kb. 7 éves periódusokat jelent (kvadrát, szembenállás, második kvadrát, együttállás és így tovább). Ráadásul nemcsak önmagában értelmezi ezeket a fényszögeket, hanem hozzáveszi az adott életkorban éppen esedékes ciklusait is az egyéb lassújárású bolygóknak (Jupiter, Uránusz, Neptunusz, Plútó). Ezek által ismerhetjük fel (vagy véthetjük el) a létünk nagy áthaladási pillanatait, hiszen a hős végzetét nem csak az alakítja ki, hogy kicsoda is ő, hanem az is, hogy mit tesz. 
Úgyhogy nagyon melegen ajánlom figyelmébe mindenkinek, aki éppen 7, 14, 21, 28, 36, 42, 44, 52, 59 és afölötti éveit tapossa, hiszen "a meghatározás szerint a hősnek nyitottnak kell lennie arra, hogy az életet a maga teljességében megtapasztalja".

Bp., Édesvíz K., 2002.

Kálmán Eszter

  Anita  
   
     
  Menü  
   
     
  Névnapok  
 
Ahmed, Benk?, Dániel, Godó, Gotfrid, Henrik, Hiláriusz, Honorátusz, Honóriusz, Illés, Izidor, Sámuel, Stefánia, Szidor