Hold Ann'i Thaa
parapszichologus, metafizikus, kartyajos
 
Keresés
Vaszilkó Anita – A jóslás és a cigánykártya alkímiája
Megjelent: 2008. november 28.
Vaszilkó Anita - Egy jósnő naplója
Megjelent: 2009. június 4.

John Gray: Mars és Vénusz párkeresőben

2009. április 21.


Régebben olvastam már a Mars-Vénusz sorozatot (mikor a párommal megismerkedtem) de most megint kézbe vettem, mivel az egyik barátnőmnek szüksége volt tanácsokra e témakörben. Ez a könyv ugyanis egyedülálló bevezetést nyújt a férfi és a női lélek és gondolkodásmód rejtelmeibe. Beavat a párkapcsolat kialakításának és építésének 5 szakaszába (a vonzalom kialakulása, bizonytalanság, a kizárólagosság igénye, az intimitás kialakulása és az eljegyzés). Azt is elmagyarázza miért olyan fontos , hogy a felek végigmenjenek mind az 5 szakaszon. Ugyanis gyakori, hogy egyes párok kihagyják az ismerkedés egy-két fázisát és ez később hátrányosan befolyásolja a házasságot. Számos esetben megújult a felek egymás iráti szerelme, amikor pótolták a mulasztásukat. Amikor a párok tudomást szereznek arról, mennyire különbözőképpen gondolkodnak és éreznek a férfiak és a nők, rögtön megjavul a felek közti kommunikáció. Ez lehetővé teszi, hogy a párkapcsolatban mindkét fél azt kapja a kapcsolattól, amit kapni szeretne. A könyv gyakorlati válaszokat ad a leggyakoribb problémákra, amelyekkel az egyedülállók és a még csak randevúzgató párok küszködnek. 

Tipikus női kérdések:

Hogyan válhatnék vonzóvá a nekem tetsző férfi szemében?
Miért beszélnek a férfiak olyan sokat önmagukról az első randevúkon?
Miért nem telefonálnak a férfiak?
Miért nem hajlandóak a férfiak kötelezettségeket vállalni?
Hogyan lehet egy férfit vallomásra bírni?
Miért csak nekem kell mindent megtennem a kapcsolatunk fenntartása érdekében?
Mit tehetnék azért hogy elvegyen feleségül?
Miért kerülök össze mindig ugyanolyan típusú férfiakkal?

Tipikus férfi kérdések:

Miből tudom meg, hogy egy nő mire vágyik?
Miért van az, hogy a nők nem szeretik a dolgokat nevén nevezni?
Miért van az, hogy még a legapróbb dolgokban sem tudunk egyetértésre jutni velük?
Miért nem mondják meg a nők nyíltan, hogy mit akarnak?
Miből tudom meg, hogy ő-e az igazi?
Miért tegyük a dolgokat bonyolultabbá azáltal, hogy összeházasodunk?
Miért kérdezősködnek folyton a nők?

A szerző világos válaszokat ad a randevúzgatás és ismerkedéssel kapcsolatos kérdésekre és megvilágítja a homályos foltokat.
Akik még csak randizgatnak egymással, nagyon gyakran félreértik egymás cselekedeteit és reakcióit. A félreértések elronthatják a kapcsolatunkat anélkül, hogy tudnánk róla. A nők tévesen azt hihetik, hogy a velük járó férfiak "azok közé tartoznak, akik képtelenek hosszabb távon felelősséget vállalni", és nem hajlandők többé találkozni velük. A hasonló helyzetben levő férfiak ellenben azt hihetik, hogy a velük randevúzó nők is azok közé tartoznak, akik rájuk akarnak telepedni és el akarják venni a szabadságukat.
Bármily őszintén viselkedjen is valaki, ha a társa félreérti ártatlan és automatikus reakcióit, a kapcsolat kialakítását célzó próbálkozások sikertelenek maradnak. Ehhez nem elég az őszinte viselkedés, hanem azt is figyelembe kell venni, hogy a másik miként fogja azt értelmezni. Ez az oka, amiért bizonyos helyzetekben nem adhatjuk "önmagunkat". nem szabad kapásból válaszolnunk, hanem előbb jól meg kell fontolnunk, mit mondunk. Vagyis ügyelnünk kell arra, hogy ne lehessen félreérteni bennünket.
Az embereknek sokszor nehezükre esik óhajaik, vágyaik, kívánságaik konkrét kifejezése. A könyv segítséget ad ezek közléséhez is. Nagy előnye, hogy ezeket a kívánságokat mindkét nem számára elfogadható módon fogalmazza meg. Ezáltal a mars- és vénuszlakók közti különbségekről anélkül beszélhetünk, hogy egymás lábára kellene taposnunk.

Azt persze egyetlen könyv sem mondhatja meg az olvasójának, hogy az ő számára ki az igazi. Jelen könyv azonban meg tudja adni a helyes irányzékot és körbejárja, hogy milyen feltételeket kell ahhoz teremteni, hogy ráismerjünk az igazira. A szerző tanácsait a gyakorlatban követve az olvasó felkészülhet arra, hogy ha találkozik vele, felismerje az igazit, lelke valódi társát. Az igazi teszt a tárgyalt szakaszokon való végighaladás és annak a kiderítése, meg tudjuk-e kapni a kapcsolatban, amit kívánunk, amire vágyunk. A könyv elolvasása lehetővé teszi, hogy társunkból kihozzuk a lehető legtöbbet. Eközben pedig az is kiderül, hogy számunkra ő az igazi, vagy sem.

A nők persze rögtön azt kérdezik, hogyan lehet rábírni a férfiakat, hogy elolvassák ezeket a könyveket? A szerző tanácsa az, hogy azt kell a férfiaktól megkérdezniük a nőknek, mi a véleményük a könyvnek a férfiak viselkedését ismertető részeiről. (Én is ezt játszottam a férjemmel!) Ehhez az illető férfinek persze el kell olvasnia a megfelelő részeket. A nők ezáltal elkerülhetik azt a látszatot, mintha nekik volna fontos a férfi válasza (holott valójában tényleg nekik fontos igazán). A férfi ehelyett azt érzi, hogy a nő a férfiviselkedés szakértőjének tartja őt és ezirányú tapasztalataira kíváncsi. A férfiak nagyon szeretnek szakértői szerepet játszani és annak is nagyon örülnek ha segíteni tudnak egy nőnek. Olvasás közben pedig a férfi esetleg rájön, hogy milyen érdekes is ez a téma, és hogy talán ő is tudja hasznosítani a jótanácsokat (a férjem legalábbis így volt vele). Hiszen ha kiderül, hogy ő a Marsról származik, hogy máshogy érthetné meg igazából a vénusziakat?

Számomra külön értéke a könyvnek, hogy végre egy férfi meséli el, hogy mik is történnek a férfilélekben a párkapcsolat teremtése közben, s nem nők spekulálnak arról, vajon "miért mondta, hogy mondta, minek mondta és milyen hangsúllyal?!" miközben összedugják fejüket a barátnőikkel és igazából csak arról tudnak beszámolni, bennük mi történt közben, de a párjuk lelkéről, gondolatairól fogalmuk sincs.

Azonban e könyv elolvasása közben sok embernek mintha lámpások gyúlnának ki az agyában. Ha ugyanis sikerül egy ismeretlen kép néhány részletét felismerni, gyakori eset, hogy hirtelen az egész kép megjelenik előttünk. Egyszerre csak villámcsapásszerűen megértük olyan dolgokat, amelyek mindeddig érthetetlenek voltak számunkra. Ezek a felismerések nagy segítséget jelentenek majd a megfelelő társ keresésében és felismerésében. Aki rájön, miben hibázott a múltban, ugyanazokat a hibákat nem fogja ismét elkövetni, és így végre a siker kilátásával kezdhet hozzá álmai párjának a megtalálásához. És hamarosan az is kiderül számára, hogy tulajdonképpen mindenki a birtokában van az ehhez szükséges képességeknek. 


Bp., Trivium K., cop.1998A sorozat további kötetei:

az alap női-féri különbségekről: A férfiak a Marsról jöttek a nők a Vénuszról
a tartós párkapcsolatról:
Mars és Vénusz mindörökké együtt
a szexről:
Mars és Vénusz a hálószobában
a szakításról, válásról és újrakezdésről:
Mars és Vénusz újrakezdi
a konfliktuskezelésről: Mars és Vénus stresszben
a gyereknevelésről:
A gyermekek az égből jönnek
és végül, jótanácsok minden napra:
Mars és Vénusz mindennapi harcai

Kálmán Eszter

  Anita  
   
     
  Menü  
   
     
  Névnapok  
 
Ahmed, Benk?, Dániel, Godó, Gotfrid, Henrik, Hiláriusz, Honorátusz, Honóriusz, Illés, Izidor, Sámuel, Stefánia, Szidor