Hold Ann'i Thaa
parapszichologus, metafizikus, kartyajos
 
Keresés
Vaszilkó Anita – A jóslás és a cigánykártya alkímiája
Megjelent: 2008. november 28.
Vaszilkó Anita - Egy jósnő naplója
Megjelent: 2009. június 4.

Terry Pratchett : Vége a mesének

2009. május 20.

Ez a művecske tulajdonképpen fantasy vígjáték, szatíra, paródia, irónia (tudtok még ia végű műfajt mondani?) a legjobb monty pythonos, douglas adamses, neil gaimenes vonulatból. Boszorkákról van benne szó, hercegekről, törpékről, Hamupipőkéről, tükrökről, egy jókora mágiáról, egy csipetnyi vuduról, na és persze a happy endről. 

"Ez a mese a mesékről szól.
Vagy hogy valójában mit is jelent tündérkeresztanyának lenni.
Ám legfőképpen tükörképekről és tükrökről esik majd szó. "


S azt se felejtsük el ez az egész a Korongvilágon játszódik, amely a legmágikusabb hely az egész multiverzumban. 

"Ezért aztán a Korongvilágon az emberek komolyan veszik a dolgokat. 
Például a meséket.
Mert a mesék fontosak.
Az emberek azt hiszik, hogy ők alakítják a meséket. Az igazat megvallva, pont fordítva történik.
A mesék szereplőiktől függetlenül léteznek. Ha ezzel tisztában vagy, ez a tudás hatalom.
A mesék a formába öntött téridő nagy, csapkodó pántlikái, univerzumszerte virágoznak és széttekerednek az idők kezdete óta. És fejlődnek is. A leggyöngébbek elpusztulnak, a legerősebbek fennmaradnak és minden újrameséléskor tovább terebélyesednek...mesék, átkacskaringózva és belengve a sötétséget.
És a puszta létük alig kivehető, ám szűnni nem akaró mintával szövi át a káoszt, ami a történelem. A mesék sablonokat vésnek be, elég mélyeket ahhoz, hogy az emberek kövessék őket, ugyanúgy, ahogy a víz bizonyos útvonalakat követ lefelé egy hegyoldalon. És minden alkalommal, amikor új szereplők járnak a mese ösvényén, a megszokás tovább mélyül.
Ezt nevezzük a narratív kauzalitás elméletének és azt jelenti, hogy egy mese, ha egyszer elkezdődött, formát ölt. Átvesz minden rezgést annak a történetnek összes addigi földolgozásából.
Ezért ismétli folyton önmagát a történelem.
Igy aztán ezer hős lopta el a tüzet az istenektől. ezer farkas falta föl a nagymamát, ezer királykisasszonyt csókoltak meg. Milliónyi tudatlan szereplő haladt, tudtán kívül, végig a mese útjain.
Immár lehetetlen bármely király harmadik s egyben legkisebb fia számára, ha nekivág egy feladatnak, amely addigra már bátyjai életébe került, hogy ne járjon sikerrel.
A meséket nem érdekli, ki vesz részt bennük. Csupán az számít, hogy a mese elmondódjon, hogy a történet megismétlődjön. Vagy ha jobban tetszik, gondolj rájuk eképpen: a mese élősködő életforma, s elferdíti az életeket csakis magának a történetnek a szolgálatában"

A regényt az a szószerint (Korong)világrengető probléma alkotja, hogy meg tudja-e akadályozni 3 jóboszorka (Mállotvix Néne, Ogg Ángyi és Magrat Beléndek), hogy Hamupipőke hozzámenjen a herceghez a messzi Génuában? Mert hát a szolgálólányok sorsa, hogy hozzá kell menniük a herceghez. Erről szól az élet (pardon, a mese). Nem lehet küzdeni a happy end ellen. Legalábbis eddig nem lehetett...

És ha igazán mélyen belegondolsz a mesébe, a mélyén érzékelsz valami csipetnyi hűvös borzongást. Épp jólesik - vagy nem?


* Eredeti cím: Witches Abroad

Megj.: A három jóboszorka további kalandjait követhetitek nyomon az író Egyenjogú rítusok és Vészbanyák c. műveiben. 


Kálmán Eszter

  Anita  
   
     
  Menü  
   
     
  Névnapok  
 
Ahmed, Benk?, Dániel, Godó, Gotfrid, Henrik, Hiláriusz, Honorátusz, Honóriusz, Illés, Izidor, Sámuel, Stefánia, Szidor